Terug naar Nieuwsoverzicht

Iedereen is welkom bij De Bonte Bij, ook mensen met een beperking

22 maart 2024

In 2023 startte Golfpark De Bonte Bij met een clinic voor mensen met een beperking. Een jaar later vormt hun aanwezigheid een vertrouwde aanblik voor bezoekers van het golfpark in Uden. “Wij willen graag laten zien dat golf echt voor iedereen is”, zegt eigenaar Martine Martens.

Ben is een ware ambassadeur voor golf met een beperking. Hij is naast Martine aangeschoven in het clubhuis. Hij vertelt hoe long covid enkele jaren geleden zijn leven volledig op zijn kop zette en welke voorname rol golf nu speelt in de omgang met de beperkingen die de ziekte hem oplegt.

Hij had zijn vooroordelen, bekent hij. Maar de eerste kennismaking met de sport beviel hem verassend goed én hij bleek er nog aanleg voor te hebben ook. Martine reageert dan ook verbaasd als ze hoort dat Ben pas een jaar golft. Toch wilde hij al snel afhaken. Door zijn extreme vermoeidheidsklachten zou een rondje golf voor hem toch nooit weggelegd zijn. Dacht hij. Het aanbod van De Bonte Bij, opgestart met de hulp en ondersteuning van de stichting Revalidatiegolf, kwam voor Ben op het juiste moment. Lees op GOLF.NL meer over het verhaal van Ben.

Ondersteuning vrijwilligers

Ben is een van de elf deelnemers die wekelijks op woensdag actief zijn op de golfbaan in Uden. De deelnemers worden dan verdeeld over twee groepen. “Dat werkt beter, omdat opvallend veel mensen prikkelgevoelig zijn”, aldus Martine. “De ene groep oefent wat een week eerder geleerd is, terwijl de anderen naar de les gaan. Na een half uur wisselen we. We beschikken naast onze mooie 9-holes par-3 baan over een 6-holes baan die uitermate geschikt is voor deze doelgroep. Op die oefenbaan maakt het ook niet uit of je een uur op een bepaalde hole staat. Als we op een hole bezig zijn, slaan andere golfers die wel even over.”

Voor vrijwel iedere deelnemer is er een vrijwilliger aanwezig. “Sommige deelnemers vinden het prettig als ze niet elke keer zelf hoeven te bukken om de bal op de tee te leggen, maar andere willen dat juist weer niet. Iemand anders heeft behoefte aan een korte rustpauze na een inspanning. De vrijwilligers leren hoe ze met elke deelnemer om moeten gaan. We hebben een deelnemer die weleens verward kan zijn, dan vragen we of er een bekende meegaat. Daar moet je op een verantwoorde manier mee omgaan. Vrijwilligers nemen iemand die al wat meer ervaring heeft een keer mee de baan in. Het is belangrijk dat ze daar ook een keer kennis mee maken.”

Scootmobiel

Het golfpark beschikt over twee scootmobielen. “We hebben hier best wat heuveltjes en alles is kort en klein, waardoor we geen ruimte hebben voor golfkarren. Die kunnen hier eigenlijk niet rijden op de baan. Met deze scootmobielen, waarvoor we bij de aanschaf financiële hulp gekregen hebben, gaat dat heel goed.”

Ben merkte in het begin nog wel dat alle blikken op de golfbaan op hem gericht waren wanneer hij voorbij reed in zijn scootmobiel. “Ik denk dat de fysiotherapeut het erg druk had de volgende dag met al die mensen die een stijve nek hadden, haha. Ja, ik doe het liever zonder zon karretje. Ik moest echt een drempel overwinnen. Mensen informeren waarom ik daarin rijd en dan begrijpen ze het. Het heeft even tijd nodig.”

Hij wil graag beter worden in golf, maar de sociale contacten zijn voor hem het belangrijkste aspect van golf, geeft hij aan. “We hebben een heel gezellige groep. Elke keer is er een medaille te winnen en wie jarig is trakteert. We hebben altijd veel lol met elkaar.” Volgens Martine kun je die groepsdynamiek als club stimuleren door bijvoorbeeld de deelnemers voor en na afloop van de lessen samen te laten komen in het clubhuis.

Draagvlak onder leden

Het sluit aan bij haar ongecompliceerde kijk op golf. “Voor veel golfers gaat het erom dat ze lekker buiten actief zijn in een mooie omgeving en plezier hebben met elkaar. Misschien is de sport daarin nog het minst belangrijk. Mensen komen voor de gezelligheid. Ik heb moeite met de drempels die we als golfbanen vaak opwerpen. Ik wil er alles aan doen om de vooroordelen die rond golf bestaan te doorbreken. Wij willen uitdragen dat iedereen hier welkom is. Oók mensen met een beperking.”

Ze is daarom verheugd met het draagvlak voor revalidatiegolf onder de overige leden van De Bonte Bij. “Ik krijg veel positieve reacties. Mensen zijn er trots op dat wij dit doen. Dat blijkt ook uit de vele enthousiaste vrijwilligers die hun schouders eronder zetten en zich elke week inzetten voor deze groep. En als er deelnemers zijn die de stap kunnen maken naar de baan, zijn er altijd voldoende leden beschikbaar om ze te begeleiden.”

Revalidatietraject

Martine denkt dat het golfpark met het aanbod in de toekomst eveneens de ouder wordende leden langer kan behouden. “Hierdoor kunnen zij misschien toch een paar jaar langer blijven golfen bij ons. En we kunnen het aanbieden als revalidatietraject aan golfers die terugkomen van een blessure. We hadden bijvoorbeeld laatst iemand die aan haar knie geopereerd was en toch kon blijven golfen met haar vriendin. Het is fijn dat je die periode van herstel dan in deze groep kunt overbruggen.”   

Ben rijdt iedere keer met een goed gevoel terug naar huis na een bezoek aan De Bonte Bij. “Op deze manier kan ik even ontsnappen aan mijn ziekte. Ik ben enorm blij dat ik golf heb ontdekt.”

De NGF streeft er samen met het platform Uniek Sporten naar dat iedereen met een beperking binnen een half uur reisafstand bij twee golfclubs terecht kan. Daarvoor is Nederland in 24 regios verdeeld. Het doel is dat er minimaal twee clubs per regio een duurzaam aanbod hebben voor deze doelgroep. Met 48 clubs ligt er dan een mooie basis. Die ambitie sluit ook aan bij de Welcome to the club-campagne. Klik hier voor meer informatie over golf met een beperking.