Inhoud caddie

Greenkeeper met hart voor de natuur

18 september 2023

Biodiversiteitsontwikkeling is een steeds belangrijker thema voor golfbanen. Daarom zijn greenkeepers met een grote passie voor de natuur goud waard. Desirée Mouw is een voorbeeld van zo’n gepassioneerde greenkeeper.

Door Jørg van Caulil

Desirée Mouw (32) ontdekte twee jaar terug toevallig het vak van greenkeeper. Op Golfbaan Het Rijk van Nunspeet geniet ze elke dag van sport, natuur en gastvrijheid.

Desirée Mouw, namens De Enk Groen & Golf greenkeeper op Het Rijk van Nunspeet
Beeld: De Enk Groen & Golf

“Wat is dat dan?” Tijdens het gesprek wordt haar aandacht plots afgeleid door een krekel. “Wat een mooi beest, die had ik hier nog nooit gezien.” De hartstocht van Desirée voor de natuur werkt aanstekelijk. Golfers die zien dat ze iets in haar vizier heeft, komen regelmatig informeren wat de assistent-greenkeeper van De Enk Groen & Golf op Het Rijk van Nunspeet aan het doen is. “Dan wijs ik op een hagedis of een bijzonder plantje en merk dat iemand door mijn uitleg geïnteresseerd raakt. Ik schrijf op onze website over natuur of werkzaamheden die we gaan uitvoeren en ook daar krijg ik opvallend veel reacties op: hoe zit dat nou precies of waar kan ik daar meer over vinden?” Voor veel golfers is natuurbeleving zelfs een van de hoofdredenen waarom ze de sport beoefen, zo bleek uit een recente enquête.

Iedere dag anders

Het is moeilijk voor te stellen dat greenkeeper twee jaar terug nog een volslagen onbekend beroep was voor Mouw. Ze werkte als bloemist, maar werd daar niet gelukkig van en besloot de mbo-opleiding bos- en natuurbeheer te gaan volgen. Tijdens een snuffelstage kwam ze op de golfbaan in Nunspeet terecht, waar ze zich aanvankelijk bezighield met eenvoudige klusjes als teemarkers verplaatsen en prullenbakken legen. Inmiddels rijdt ze zelfverzekerd op de maaimachine. “Precisiewerk leveren en dan na afloop genieten van de rechte banen die ik heb gemaaid. Het werk van een greenkeeper is zo afwisselend en je kunt jezelf in dit vak enorm ontwikkelen. Ik sta soms versteld van wat ik weer geleerd heb. Dan denk ik: kan ik dit ook, joh?! Ik doe dit werk met veel plezier.”

"Biodiversiteit maakt een baan mooier en diverser, het versterkt het bestaansrecht van je baan"

Elke ochtend rijdt ze om zeven uur verwachtingsvol de Veluwse bosbaan tegemoet. Elke dag treft ze weer een ander decor aan. “De ene dag zie ik de opkomende zon door de bomen schijnen, terwijl de ochtenddauw nog op de greens ligt. De lucht is vandaag grijs maar de natuur zo mooi groen. De seizoenswisselingen zijn prachtig. In de lente zie je alles ontplooien. Soms reken je er al niet meer op bij een bepaalde plant, maar dan opeens staat hij in bloei. Ook de winter heeft zijn charme. Een witte deken over de fairways is schitterend. En winterklussen als bosonderhoud doe ik graag. Dan kijken we heel gericht wat we willen laten staan. Onderhoud van de bomen is belangrijk voor de veiligheid van de spelers, maar ook voor de kwaliteit van de greens.”

Biodiversiteit

Een greenkeeper zorgt niet alleen voor het onderhoud van de baan, maar is ook natuurbeheerder, legt ze uit. Golfbanen lopen voorop in duurzaam beheer en leveren mede daardoor een grote bijdrage aan het behoud en versterken van biodiversiteit. Ook Het Rijk van Nunspeet zet zich in voor de rijkdom aan soorten. “We kijken gericht wat we kunnen laten staan op de baan dat niet belemmerend is voor de golfers en veel natuurwaarde oplevert. Biodiversiteit maakt een baan mooier en diverser. Het versterkt het bestaansrecht van je baan. Ik vind het leuk om het enthousiasme dat ik heb voor biodiversiteit ook bij mijn collega’s te zien. We vullen elkaar goed aan qua kennis en ervaring. Ik kan mijn kennis over flora en fauna in dit vak goed benutten.”

In haar vrije tijd is Mouw lid van de flora- en faunacommissie, die zich eveneens inzet voor de biodiversiteit. Met deze commissie verzorgt ze onder meer natuurexcursies voor golfers en buurtbewoners. “We laten ze de baan dan van een andere kant zien. Daarmee vergroot je hun betrokkenheid met de natuur.” Het sociale contact met golfers vindt ze een belangrijk onderdeel van haar werk. Ze ziet zichzelf ook als gastvrouw. “Even een praatje maken of glimlachen en vriendelijk zwaaien. Dat is toch prettiger dan dat er iemand zwijgend met een chagrijnig hoofd voorbij rijdt. Ik beleef veel plezier aan de interactie met golfers. Als je dan ook nog te horen krijgt dat de baan er mooi bij ligt en dat je je werk goed doet, dan geeft dat veel voldoening.”

Inleven in de golfer

Ze stuit ook weleens op onbegrip bij golfers over ingrepen van de greenkeepers. “Dan vertel ik eerlijk dat iets anders prioriteit had, maar je geeft wel aan dat het je aandacht heeft. Ze vragen me weleens waarom een bepaalde boom gekapt is. Vaak is daarover dan al uitgebreid uitleg geweest en stond het in de nieuwsbrief. Toch moet je het ook dan gewoon nog een keer goed uitleggen en dan begrijpen mensen het meestal wel. Communicatie is belangrijk in ons vak. Ook na afloop, om toe te lichten wat het werk heeft opgeleverd.”

"Het vak van greenkeeper wordt erg onderschat, heb ik de afgelopen twee jaar ervaren"

Mouw golft zelf inmiddels ook. Ze sluit aan bij de personeelslessen en de personeelscompetitie. “Niet alleen gezellig maar ook leerzaam voor mij als greenkeeper, want dan zie ik de baan van de andere kant. Als golfer kijk je heel anders, dan zie ik waarom bijvoorbeeld een bepaalde struik wél in de weg staat of belemmerend kan zijn. Dat ik golf maakt mijn werk nog mooier en makkelijker.”

Hagedis redden

Wat denkt ze dat ze met haar kennishonger allemaal gedaan heeft als we haar over vijf jaar opnieuw spreken? “Ik hoop dat ik dan inmiddels ook ervaring opgedaan heb op een golfbaan in het buitenland. Kijken hoe het daar gaat. Misschien wel in Groot-Brittannië, toch de bakermat. Ik hoop dat ik tegen die tijd ook de opleiding tot greenkeeper heb kunnen doen, die mogelijkheid is er nu nog niet geweest. Ik wil me in ieder geval blijven ontwikkelen. Ik heb in korte tijd al veel geleerd, maar besef dat ik nog een hele weg te gaan heb. Je moet kennis hebben over de bodem, de natuur, machines, beregening. Het vak van greenkeeper wordt erg onderschat, heb ik de afgelopen twee jaar ervaren.”

Desirée Mouw, namens De Enk Groen & Golf greenkeeper op Het Rijk van Nunspeet

Mouw ziet haar toekomst op de golfbaan, waar ze iedere dag de schoonheid van de natuur kan bewonderen. Naast de vele plantsoorten zijn er op de Veluwse baan bijvoorbeeld alleen al 77 vogelsoorten en twaalf soorten zoogdieren. “Reetjes en vossen, die ’s ochtends over de green rennen. De groene specht. Maar ik kan al genieten van een merel die een wormpje pakt. Of van eenden op de green. Dan denk ik: waarom zitten jullie daar met z’n tweeën? Vandaag zag ik een buizerd. Daar probeer ik dan heel rustig naartoe te lopen en dan zie ik hem wegvliegen met dat prachtige verenkleed. Als ik tijdens het maaien een hagedis ontdek, stop ik acuut. Om hem te redden. Maar eerst maak ik nog een close-up foto als daar tijd voor is.” 


Waarom dit interview?

  • Er zijn verschillende redenen waarom het steeds belangrijker wordt dat golfbanen inzetten op biodiversiteitsontwikkeling. Allereerst trekt een rijke natuur golfers aan. Maar daarnaast kunnen golfclubs met natuurontwikkeling bijdragen aan de oplossing voor een wereldwijd probleem: de afnemende biodiversiteit. Dat geeft golfbanen een extra ‘license to operate’, zeker als ze de natuur delen met anderen. In dit interview wordt een best practice op dit gebied genoemd: natuurexcursies voor golfers en buurtbewoners.
  • In veel greenkeepersteams zitten mensen zoals Desirée Mouw die een grote passie voor de natuur hebben. Desirée is lid van de flora- en faunacommissie, een goede zet. Door een greenkeeper met een grote passie voor de natuur of een opleiding op dit gebied nauw te betrekken bij biodiversiteitsontwikkeling, breng je professionele deskundigheid in de commissie.

Meer weten?

  • Op ngf.nl/biodiversiteit vind je meer informatie over het waarom en hoe wat betreft biodiversiteitsontwikkeling op golfbanen.
  • De NGF organiseert geregeld bijeenkomsten en workshops over golfbanen en biodiversiteit. Raadpleeg de kalender van de NGF voor de eerstvolgende bijeenkomst.

In de video van GOLF.NL hieronder vertellen greenkeepsters Desirée en Lineke Boesveld (Hilversumsche Golf Club) over hun vak.

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Ga naar de pagina Duurzaam beheer en Golfmarkt-publicaties.