Inhoud caddie

Leden (ver)binden via de NGF-competities

De NGF-competities zijn voor clubs een belangrijk middel om leden te binden. Er zijn competities voor iedereen: van de NGF-hoofdklasse voor topgolfers tot de laagdrempelige Najaarscompetitie.

De NGF-competities zijn voor golfclubs een belangrijk middel om leden te binden. De competities hebben niet alleen een grote aantrekkingskracht op competitieve spelers maar ook op spelers die het sociale aspect van golf belangrijk vinden en het leuk vinden om af en toe op andere banen spelen.

Competitiegolf is voor allerlei leden leuk want het is teamgolf. Competitie spelen betekent samen oefenen en trainen, clubgenoten beter leren kennen en samen 'voorspelen'. Op de speeldagen lunch je samen met de tegenstanders en ontmoet je golfers van andere clubs. In veel gevallen besluiten de teams samen de dag met een borrel of eten.

En er zijn tegenwoordig competities voor iedereen: van de NGF-hoofdklasse voor topgolfers tot de laagdrempelige Najaarscompetitie die ook geschikt is voor beginnende en minder ervaren spelers. Met teams in verschillende soorten competities verbind je golfers aan elkaar en bind je leden aan je club.

Feiten en cijfers

Er is geen land waar zo massaal aan nationale golfcompetities wordt meegedaan als Nederland. We hebben enkele indrukwekkende feiten en cijfers op een rij gezet.

3

Er zijn drie hoofdcompetities.

  • De Voorjaarscompetitie. De hoofdklasse speelt op zaterdagen. Op zondagen komen de Dames en Heren Zondag in actie. Op dinsdagen wordt de Dames Dinsdag gespeeld. De Dames Senioren komen op donderdagen in actie en de vrijdag is de dag van de Heren Senioren en de korte-banen-competitie).
  • De Jeugdcompetitie. Deze teams spelen op zondagen in juni en juli.
  • De Najaarscompetitie. De Najaarscompetitie wordt gespeeld in oktober en november en kent een woensdag- en een zondagafdeling.

347

De Najaarscompetitie is de meest toegankelijke competitie (lees hier meer). Deze competitie bestaat sinds 2014 en groeit hard (347 teams in 2023). Dit is een overzicht van het aantal teams in de afgelopen jaren (in 2020 is de competitie vanwege de corona-uitbraak niet gespeeld).

2019  2021 2022  2023 
126 teams 294 teams 309 teams 347 teams
  181 zo 179 zo 193 zo
  113 woe 130 woe 154 woe
  90 clubs 97 clubs 105 clubs 

1785

Als je uitgaat van vijf spelers per team, dan doen er 1.785 golfers mee aan de Najaarscompetitie. Als je uitgaat van zes spelers per team, dan zijn het 2.082 golfers. (Een team in de Najaarscompetitie bestaat op één speeldag uit vier spelers. Maar een club selecteert meestal vijf of zes spelers om elke competitiedag genoeg personen paraat te hebben.)

45,0

Voor de korte-banen-competitie en de jeugdcompetitie is de handicaplimiet 54,0. Om in de Voorjaars- of Najaarscompetitie te mogen spelen, moet je een handicap van maximaal 45,0 hebben. (Tot de invoering van het Wereld Handicap Systeem in 2021 was de limiet 36,0. Voor 2015 was de handicaplimiet 26,4 voor de “open competitie” en 28,4 voor de “handicapcompetitie”.)

De handicaplimieten hierboven worden gesteld door de NGF. Maar de clubs zelf bepalen wie er in de teams uitkomen. Het komt geregeld voor een club bij de teamselectie handicaplimieten onder de 45,0 hanteert, want soms zijn er niet genoeg teams voor de vele tientallen spelers die willen meedoen.

Spelers die buiten de boot vallen bij de teamselectie voor de Voorjaarscompetitie kunnen in het algemeen wel meedoen in een Najaarscompetitieteam. Wil je hier meer over weten, informeer dan bij je club. Op veel clubs mag je zelf met vrienden een team vormen dat meedoet aan de Najaarsompetitie.

2402

De Voorjaarscompetitie 2023 telde 2402 teams, waarvan 193 in de jeugdcompetitie. In 13% van de gevallen ging het om een mixed team (de jeugdcompetitie en de korte-banen-competitie); van de niet-gemengde teams bestaat een derde uit vrouwenteams en twee derde uit mannenteams. Deze verhouding komt – toevallig of niet – geheel overeen met de huidige man-vrouw verdeling bij alle golfers in Nederland. 

17000

Als je uitgaat van zeven spelers per team, deden er in 2022 ruim 17.000 golfers mee aan de Voorjaarscompetitie en Jeugdcompetitie. (Een team in de volwassenencompetitie bestaat op één competitiedag uit zes spelers, maar een club selecteert meestal zeven tot negen spelers om elke competitiedag zes personen paraat te hebben. Een team in de Jeugdcompetitie bestaat op één competitiedag uit vier spelers.)

196

In 2022 deden 196 clubs mee aan de Voorjaarscompetitie en Jeugdcompetitie. Dat was ruim 70 procent. Als je alle clubs meetelt, inclusief verenigingen zonder een eigen baan, zijn er in Nederland ongeveer 275 clubs.

“Ik wil geen competitie spelen en baal ervan dat de baan bezet is”
Sommige niet-competitiespelers houden niet van de competitieperiodes omdat hun baan dan op bepaalde tijdstippen is bezet. Het is zowel voor competitie- en niet-competitiespelers goed om het volgende te weten.

  • Hoe vaak de baan bezet is voor competitiegolf, dat bepaalt de club zelf. Elke golfclub bepaalt zelf hoeveel teams ze inschrijft en voor welke competities. Er zijn hierbij heel veel “smaken”: van 36-holes competities tot 18-holes competities.
  • De Voorjaarscompetitie wordt vroeg in het seizoen gespeeld, in een periode dat een deel van de golfers nog niet actief is.
  • In april en mei zijn de dagen lang. Als een team in de 36-holes klasse gastheer of -vrouw is, dan is de baan bezet van ongeveer 9.00 tot 17.00 uur, afgezien van starttijden die in de lunchpauze vrijgegeven kunnen worden. Maar op een competitiedag van de 27-holes of 18-holes klasse is de baan een groot deel van de ochtend vrij. De 27-holes klasse begint om 10.30 uur en de 18-holes klasse om 11.30 uur.
  • De Najaarscompetitie wordt gespeeld in het najaar in een periode dat er al weer minder animo voor golf is bij de gemiddelde golfer. Elk Najaarscompetitieteam gebruikt maar vier starttijden. Andere spelers kunnen ervoor of erna de baan in.
  • De Voorjaarscompetitieteams boeken vaak groepslessen bij de pro’s op de club. Dat gebeurt in de koudere maanden waarin de agenda van de pro’s lang niet altijd vol is.
  • Door de competities zijn de horeca-exploitanten op de golfbanen aan het begin en aan het einde van het seizoen verzekerd van bepaalde inkomsten; ook op dagen dat het slecht weer is, zijn er bezoekers.

12,39

Gemiddeld had elke club die meedeed aan de Voorjaarscompetitie en Jeugdcompetitie van 2022 12,39 competitieteams.

38

Anderstein (een club met een 27-holes baan) had in 2022 de meeste teams ingeschreven voor de Voorjaarscompetitie en Jeugdcompetitie: 38. Broekpolder (18 holes) bezette de tweede plaats met 36 teams. De Hilversumsche (ook 18 holes) was derde met 35 teams. Er waren ook clubs (acht in totaal) die maar met één team in de Voorjaarsompetitie uitkwamen. Voorbeelden: GC Vught en GC Riel. Vrijwel alle clubs die meedoen aan de Voorjaarscompetitie geven ook teams op voor de Najaarscompetitie.

Trends
Het aantal teams in de 36-holes klassen (18 holes foursomes en 18 holes singles) is sinds de laatste Voorjaarscompetitie (in 2019) licht afgenomen. Het aantal teams in de 27-holes klassen (9 holes greensomes en 18 holes singles) is sinds 2018 flink toegenomen.

Begin 2016 is de leeftijdsgrens van senioren mannen verlaagd van 55 naar 50 jaar. Bij de vrouwen was de grens al 50 jaar. Het aantal damesseniorenteams neemt sinds 2018 af. Het aantal herenseniorenteams neemt sinds 2015 elk jaar toe.

De enorme groei van de Najaarscompetitie is hierboven al vermeld.

1924

De clubgolfcompetitie in Nederland heeft een lange traditie. Al voor de oprichting van de NGF in 1914 waren er duels tussen clubs. In 1895 was de eerste interclubwedstrijd, tussen de Haagsche en Doornsche (nu De Pan). In 1924 is voor het eerst een nationale finale van de competitie gehouden.

Lange tijd was er alleen een zondagcompetitie voor heren en een dinsdagcompetitie voor dames. In de jaren zestig van de vorige eeuw ontstond de Jeugdcompetitie. De Najaarscompetitie bestaat sinds 2015.